Der er en grund til, at du skal skifte til vinterdæk, når efteråret og kulden kommer snigende. Modsat sommerdæk er de nemlig konstrueret til kørsel på glatte og kolde veje. Desværre er der mange, der ikke er klar over, hvor stor betydning det har for deres og deres medtrafikanters sikkerhed, at de udskifter sommerdækkene med gode vinterdæk. Det fortæller vi herunder, så læs med!
Vælg dæk til årstiden
Dækproducenterne har i mange år arbejdet på at gøre både sommer- og vinterdæk så sikre som muligt. Det betyder, at de efterhånden har udviklet to typer dæk, der har meget forskellige egenskaber. Den gummi, de er lavet af, er forskellig for at kunne præstere bedst muligt i henholdsvis varme temperaturer og kolde temperaturer. Dækmønsteret er forskelligt for at kunne navigere bedst muligt i de typer af vejr, der hører de forskellige årstider til. Derfor er der en meget stor sikkerhedsmæssig forskel på, om du kører med sommerdæk eller vinterdæk, når der er kulde, frost og sne på programmet.
Se eksempler på vinterdæk, der passer til din bilmodel hos Quickpot i deres dækvælger her
Vinterdækkets opbygning
Den type gummi, der bruges til vinterdæk, er blødere end den, der bruges til sommerdæk. Når gummien er blødere betyder det, at den ikke bliver så hurtigt hård, når temperaturerne falder. Den bløde gummitype står derfor bedre fast på den kolde vejbane sammenlignet med et sommerdæk. Et vinterdæks overflade består af mange fleksible tynde riller. Deres funktion er at bryde det tynde lag af vand, som ligger oven på både sne og is og dermed sørge for, at der opnås et vejgreb, der gør det muligt at styre og bremse bilen. I tillæg har rillerne en ”selvrensende” egenskab. De får nemlig sne og slud til at forsvinde fra dækket – det falder simpelthen af under kørslen.
Sommerdækkets opbygning
Til sommerdæk benyttes en hårdere gummitype. Det betyder, at dækket ikke bliver for blødt, selvom man kører en varm sommerdag på meget varm asfalt. Bliver dækket for blødt er det nemlig sværere at styre bilen og, dækket bliver alt for hurtigt slidt. Det er blandt andet også derfor, man ikke skal køre med vinterdæk om sommeren. Overfladen på et sommerdæk har større ”glatte” felter, så gummien får god kontakt til asfalten. Det betyder, at det opnår et virkelig godt vejgreb på varme og tørre veje. Samtidig har det nogle dybe riller, der kan lede eventuelt regnvand væk fra de store flader uden mønster. Det betyder at dækket bremser godt selv på en våd vejbane.
Skift til vinterdæk i tide
Der er altså nogle åbenlyse grunde til, at man skal køre med den dæktype, der er beregnet til årstiden, hvad enten det drejer sig om sommer- eller vinterhalvåret. Det er både sikkerhedsmæssigt og økonomisk vigtigt af skifte til henholdsvis vinter- og sommerdæk. Vinterdækket bliver alt for hurtigt slidt om sommeren og man bruger mere brændstof, fordi gummien bliver for blød. Men vigtigst så er det ikke sikkerhedsmæssigt godt at skulle manøvrere en bil med for bløde dæk i en krisesituation. Det samme gælder sommerdæk om vinteren. Den hårde gummi får ikke ordentligt vejgreb og, dækkets overflade har ikke de egenskaber, der skal til for, at det står fast og bremser godt på en snedækket vej. Undgå at skøjte rundt i din bil, når sneen falder. Skift til vinterdæk i tide.
Vinterdækkets mærkninger
Inden du skifter skal du lige sikre dig, at du har nogle rigtige vinterdæk. Nogle gange forveksles vinterdæk og helårsdæk. For, at det er et rigtig og godkendt vinterdæk, skal det være mærket med det symbol, der kaldes Alpine-symbolet. Det viser et bjerg med tre tinder og, inden i er der et snefnug. Ud over det er et vinterdæk mærket med bogstaverne M+S, som står for Mud & Snow. Er det helårsdæk har de kun M+S mærkningen.
Skift til vinterdæk og øg sikkerheden