Når du skal skifte hjul på din bil, kan der være af flere årsager. Og priserne på hjulskifte kan være forskellige. Den primære grund til at skifte hjul er årstiderne. Eller hvis du skal køre i udlandet, hvor der stilles særlige krav.
Vi ved, at et kommende hjulskifte kan være forbundet med flere udfordringer. Eller sådan kan det i alt fald være, hvis du ikke har erfaring. Du får råd og vejledning til, hvad du skal gøre, når hjulene på din bil skal skiftes. Både hvis du ønsker at køre på værksted –eksempelvis gennem Tryg eller FDM – eller hvis du vil gøre det selv, hvor du skal have kendskab til forskelligt værktøj som momentnøgle og slagnøgle.
Efter hjulskiftet kan man være i tvivl om, hvor de skiftede hjul skal opbevares, og hvordan du sørger for den bedste vedligeholdelse. Det får du svar på i nedenstående.
Hvad består et hjul af?
Som ufaglært og grøn på området inden for biler, dæk og mekanik har et hjul mange navne. I dagligdagen kalder vi det måske noget, som ikke stemmer overens med de kendte fagtermer. Måske du selv siger, du skal have skiftet til vinterdæk. Dit værksted vil formentlig sige, at du skal have foretaget et hjulskifte. Det er nemlig i særdeles hjul og dæk, som bliver brugt i flæng.
Her får du en lille guide til begreberne. Det kan forhåbentlig give dig mere baggrundsviden og en bedre forståelse, næste gang dit værksted snakker om et hjulskifte.
Et dæk er det sorte gummi. Det er det, som er i direkte kontakt med vejen. Det er præcis som på en cykel. Skal du have foretaget et dækskifte, er det kun det sorte, som skal skiftes. Et hjul er i stedet den samlede betegnelse for dæk og fælg. Dækket sidder fast på de runde fælge. Og det er det, der kaldes for et hjul.
Afhængigt af dæktype kan fælgene se forskellige ud. Du kender det måske fra dine vinter- og sommerdæk, som ikke ser ens ud. Det har ikke nogen betydning for hjulets virke på vejen, men handler blot om udseende.
Hvornår er sommer- og vinterdæk nødvendige?
Det er nødvendigt, at du skifter hjul afhængigt af sæson. Der er stor forskel på, hvordan det er at køre med de forskellige hjultyper. I Danmark er der som bekendt nogle forholdsvis milde vintre, hvorfor du kan fristes til at undlade et hjulskifte. Men det anbefales absolut ikke.
Du har mulighed for at skifte hjul i:
- vintermånederne, hvor du skal køre med vinterhjul.
- sommermånederne, hvor du skal køre med sommerhjul.
Det er afgørende, at din bil kan stå fast på vejen, selvom der er frostgrader. Ligeledes er det mere sikkert at køre på sommerdæk, når vejret er tørt og varmt. Igen får du et bedre greb, som er afgørende, når det kommer til din sikkerhed og din køreoplevelse. Og husk, at du også udsætter dine medtrafikanter for fare, hvis din sikkerhed ikke er i orden.
Selvom det anbefales at du kører med dæk efter sæsonen, er det ikke et lovkrav. I Danmark er det lovligt, hvis du kører med sommerdæk hele året rundt. Men igen – det anbefales ikke grundet din sikkerhed og køreoplevelse. Det anbefales, at man skifter hjul to gange om året. Det betyder, at dækkene dermed matcher sæsonen.
Derfor skal du skifte til vinterhjul
Som nævnt har vinterdæk betydning for bilens greb på vejen. Vinterdæk har et dybere mønster, som sørger for et bedre greb. Det er med til, at sne, slud og vand ikke sætter sig i dækket. Dækket vil stort set altid være i direkte kontakt med vejen.
Mønstret har også betydning for både styre- og bremsekræfter. Slidbanemønstret på vinterdækket er opbygget af gummiblokke, som igen er opdelt i fine lameller. Og det er med til at give det vigtige greb og gode styring i vinterligt føre.
Kører du med sommerdæk om vinteren, kan bremselængden blive dobbelt så lang som med vinterdæk.
Desuden er vinterdæk produceret i en anden type gummi. Dækket forbliver smidigt og blødt ved lavere temperaturer og kan dermed stå bedre fast.
Bredden på dit vinterdæk har også betydning for et optimalt vejgreb. Tidligere mente eksperter, at vinterdækkene skulle være smalle, så de kunne tage bedre fat. Sådan er det ikke i dag. I dag bør du følge de størrelser, der er på de standardmonterede dæk. Så er du sikker på, at du bevarer bilens køreegenskaber og får optimal sikkerhed.
Du skal altså få skiftet til vinterdæk, fordi:
- det giver et langt bedre vejgreb ved lavere temperaturer.
- det øger din og dine medtrafikanters sikkerhed.
- vinterdæk har stor betydning for bremselængde og styringsevne.
Som tommelfingerregel skal du skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer under syv grader.
Ønsker du at vide mere om reglerne i forbindelse med vinterdæk, kan du læse mere på denne side.
Værd at vide om sommerhjul
Sommerdæk er anderledes end vinterdæk. Sommerdæk er hårdere end vinterdæk og har en glattere overflade. Når sommerdækket er hårdere end vinterdækket, betyder det mindre friktion. Og når der er mindre at skulle stå imod med i varmt og tørt vejr, giver det en bedre køreoplevelse. Desuden har det også en økonomisk effekt. Mindre friktion betyder, at du skal bruge mindre benzin.
Du skal køre på sommerdæk om sommeren, fordi:
- sommerdækket har et bedre greb på vejen i varmt vejr.
- du sparer benzin.
- vinterdækket hurtigt bliver slidt.
Sidste punkt kræver måske en uddybning. Hvis du vælger at køre med vinterdæk, når der er varmt, vil du slide unødvendigt på dækket. Når det bliver vinter, står du så pludselig i en situation, hvor dine dæk er nedslidte, og du må investere i nogle nye.
Du skal skifte til sommerdæk, når temperaturen bliver fem til otte grader. Som regel er det omkring påske, hvorfor du kan begynde at være opmærksom her.
I Danmark er det tilladt at have en mønsterdybde ned til 1,6 mm. Dog anbefales det, at du kun slider ned til 3 mm. Det er vigtigt, at du opretholder en god dybde. Hvis dit dæk er slidt, har det betydning for vejgrebet. Dækket vil ikke have nær så meget at stå imod med, og det kan være farligt at køre med sådanne dæk.
Kend forskel på sommer- og vinterdæk
Måske du synes, det kan være svært at kende forskel på vinter- og sommerdæk. Og det forstår vi godt. Med et utrænet øje kan de ligne hinanden, og vigtigheden af et hjulskifte kan føles mindre. Dog er det ikke virkeligheden.
Som tommelfingerregel skal du kigge efter mønstret og dybden i mønstret. Vinterdæk har dybere riller og et grovere mønster end sommerdæk.
Hvis du er i tvivl, kan du kigge efter en M+S-mærkning. Det står for ”mud + snow”. Altså mudder og sne. Desuden skal der være et billede af et bjerg og snefnug. I Danmark er det et lovkrav, at disse symboler skal sidde på alle fire dæk. Du kan derfor ikke nøjes med at skifte et eller to hjul til denne type.
Ved alle regler er der undtagelser. Og det er også gældende her. Selvom et dæk er mærket med M+S, er det ikke nødvendigvis et vinterdæk. Typisk er det dæk, som sidder på SUV-biler eller jeeps.
Hvis du ikke kan finde en M+S-mærkning og er i tvivl om mønsterdybde, kan du se efter 3PMSF-mærket. Det står for ”Three Peak Mountain Snow Flake”. Dette symbol har tre bjergtinder og et snefnug indeni.
Vil du vide endnu mere om sommer- og vinterdæk, kan du klikke her.
Har du overvejet helårsdæk?
Måske du allerede kender helårsdæk, når du har snakket med dit værksted om hjulskifte. Helårsdæk er hjul, som du kan bruge hele året.
Helårsdæk kan være nyttige, hvis du gerne vil undgå at skifte hjul. Måske du selv står for udskiftningen. Eller måske du gerne vil spare pengene. Eller måske du gentagne gange har glemt at det er tid til et hjulskifte. Helårsdæk som løsning er som udgangspunkt et fint alternativ.
Et helårsdæk er en kombination af et sommer- og et vinterdæk. Og det vil kunne ses i mønstret på dækket. Der vil være en eller to markante riller, hvor enkelte vil være delt i flere lameller. Helårsdækket vil være mærket med et M+S-symbol, hvorfor det betragtes som et vinterdæk.
Du skal dog være opmærksom på, at du går på kompromis grundet den kombination, du får. De bedste helårsdæk er ikke lige så gode som vinterdæk. Vælger du at anvende helårsdæk som en løsning, må du være indstillet på at gå på kompromis.
Helårsdæk vil som udgangspunkt give mening for dig, hvis du ved, at du bruger din bil mindre i vintermånederne. Er du i tvivl, om helårsdæk kan være en reel løsning for dig, bør du kontakte din forhandler. Fortæl om dine behov, så personen har mulighed for at hjælpe dig på den bedste måde.
Sådan skifter du hjul
Når du står over for skift af hjul, kan du vælge forskellige metoder. Du kan vælge selv at gå i gang. Eller du kan køre på værksted. Gennem din forsikring kan du vælge et hjulskifte. Hos de fleste selskaber er det en tillægsservice, som du skal betale ekstra for.
Hos FDM vil hjulskifte indgå i en tillægspakke, hvor du har ret til hjulskifte to gange om året. Det samme gør sig gældende hos Tryg. Vælger du at tilkøbe denne service, slipper du selv for at skulle i gang. Når det er tid til et hjulskifte, kontakter du blot dit forsikringsselskab – eller bestiller en tid online.
Du kan også vælge selv at gå i gang med at skifte hjul på din bil. I starten kan det for den uerfarne være en tidskrævende opgave. Som regel tager det op til en time eller to at skifte fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt. Men med det rette værktøj og de rette omgivelser vil du kunne komme langt.
Gør-det-selv
Når du går i gang med et hjulskifte hjemme i garagen, er det en god idé, at du forbereder dig godt. Du kan med fordel starte med at se denne video om hjulskifte. Det kan give dig en idé om, hvad du selv skal i gang med. Desuden kan det ofte hjælpe at få visualiseret en ukendt arbejdsopgave.
Inden du går i gang, så sørg for, at du har følgende i orden:
- Sæt bilen på et fast og jævnt underlag.
- Sørg for at have det rette værktøj.
- Undersøg, om dækkene lever op til lovgivningen.
- Tjek løftepunkterne til donkraften. Det kan du se i bilens instruktionsbog.
Værktøjet, du skal bruge er overkommeligt. Du skal bruge følgende:
- Donkraft
- Hjulnøgle
- Momentnøgle
- Dæktryksmåler.
- Eventuelt en måler til mønsterdybde.
Både donkraft og hjulnøgle ligger i bilens bagagerum. Det er dermed ikke værktøj, som du selv skal investere i. Dog medfølger en momentnøgle til hjulskifte ikke. Den må du selv købe. Til gengæld har du den til næste gang, du skal skifte hjul på din bil. Derudover er en slagnøgle til hjulskifte et godt værktøj at investere i. Den kan gøre arbejdsprocessen lettere, og du kan bruge den i mange andre arbejdssituationer.
Både dæktryksmåler og måler til mønsterdybde er nyttige værktøjer at have. Flere forhandlere har disse værktøjer. Hos T.Hansen finder du for eksempel alt til bilen.
Sådan kommer du i gang – trin for trin
Når du har klargjort ovenstående, kan du begynde at skifte hjul. Følg de nedenstående trin, og kom godt i gang:
- Afmonter hjulkapslerne.
- Løsn hjulboltene en smule på det hjul, du vil skifte.
- Placer donkraften under bilen. Ofte er der et mærke på bilen, hvor den skal monteres.
- Løft hjulet fra jorden, og løsn hjulboltene helt. Fjern dem.
- Fjern hjulet, og marker, hvor det har siddet. Det skal sidde samme sted ved næste montering. Eksempelvis højre forhjul, da de fleste hjul i dag er retningsbestemte.
- Rens bagsiden af fælgen på det nye hjul med en stålbørste.
- Monter nu hjulet, spænd hjulboltene en smule, og sænk bilen med donkraften.
- Spænd hjulboltene på samme måde med momentnøglen. Spænd dem på kryds af hinanden. Spænd aldrig hjulbolte, der sidder ved siden af hinanden. Gør dette to gange.
- Når hjulene er monteret, så tjek dæktrykket med din dæktryksmåler.
- Monter hjulkapslen korrekt.
- Følg samme procedure ved de tre andre hjul.
Når du har skiftet alle fire hjul, kan det være en god idé at tage en prøvetur. Oplever du mislyde, vibrationer eller lignede? Hvis ikke, så er du klar til at køre. Det anbefales, at du efterspænder hjulboltene efter 200 kilometers kørsel.
Det skal du være opmærksom på
Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du skifter hjul. Først og fremmest er det vigtigt, at det du tjekker dækkene. Inden du monterer de nye dæk, skal du tjekke, at de lever op til lovkravene. Det er ærgerligt, hvis du efterfølgende skal skifte dem igen.
Som en tjeneste til dig selv kan du efter hjulskiftet tjekke de dæk, du har afmonteret. Mener du, at de kan køre en sæson mere? Eller var det sidste gang?
Hvis de afmonterede dæk ikke kan klare en sæson mere, bør du med det samme bestille nogle nye. Hvis du lægger dem ind i garagen, vil du højst sandsynligt glemme, at de er nedslidte. Bestil derfor med det samme.
Derudover kan din bil være udstyret med automatisk dæktryksmåling. Det kaldes også TPMS. Hvis det er tilfældet, er det ikke sikkert, at du selv kan skifte hjulene. På nogle biler kræver det, at du efterfølgende koder dæktryksventilerne. Det er vigtigt, at du efter montering kontrollerer dæktrykket. Du kan finde oplysninger om dæktryk i bilens tankdæksel eller i instruktionsbogen.
Hvis du er i tvivl, kan du læse i instruktionsbogen. Eller du kan kontakte dit dækcenter eller værksted.
Vi anbefaler, at du er opmærksom på følgende:
- Dækkets mønsterdybde.
- At køre med dæk, der passer til årstiden.
- At køre med det rette dæktryk.
- At køre med samme dæktype på samme aksel.
- At du markerer på det afmonterede hjul, hvor det har siddet, så du kan montere det samme sted ved næste hjulskifte.
Hjulskifte på værksted
Hvis du vælger at køre på værksted, kan du frit vælge. Vælg et værksted, som du har tillid til. Det kan eventuelt være dit lokale værksted. Du kan også vælge at køre på et dækcenter. Her vil de hurtigt kunne ordne din anmodning om hjulskifte.
Der findes flere forhandlere i København eller Aalborg. Ja, faktisk i hele landet. Stort set alle værksteder tilbyder denne service, hvorfor du ikke behøver køre langt efter det. En professionel vil kunne udføre et hjulskifte hurtigere end dig. Naturligvis taget i betragtning, at du er mere eller mindre uerfaren på området. Men det tager ikke lang tid for værkstedet.
Som nævnt kan du gennem din forsikring tilkøbe en service, der hedder hjulskifte. Når det er tid, kontakter du dit selskab, og de hjælper dig videre. Det er underordnet, om det er FDM, Tryg eller Falck. Du skal blot sikre dig, at du modtager den service, du har brug for.
Priser på hjulskifte
Hvis du mener, at du har styr på reglerne omkring hjul og hjulskifte, kan du selv gå i gang. Måske du har en nabo eller et familiemedlem, der har prøvet det før. Hvis det er første gang, kan det være en god idé med et par erfarne øjne.
Er du det mindste i tvivl, så kør til et værksted eller til et dækcenter. Selvom det er en udgift, er det en god investering. Du sørger for din egen sikkerhed og dine medtrafikanters sikkerhed. Måske du kan få personen til at give dig et par gode råd, hvis du selv ønsker at gå i gang næste gang.
Prisen på et hjulskifte, hvis du gør det selv, er begrænset. Hvis du ikke har det korrekte værktøj, skal du investere i dette. Husk dog, at du skal bruge det mere end en gang. Og derfor kan det godt betale sig at vælge godt og solidt værktøj. Eksempelvis en god momentnøgle eller slagnøgle til hjulskiftet.
Prisen på et hjulskifte hos en professionel vil naturligvis være dyrere. Her sparer du tid, og du er sikker på, at hjulskiftet bliver udført korrekt. Dog er det ikke en stor udgift, hvorfor vi mener, at de fleste vil kunne betale sig fra dette.
Regler for hjulskifte i Danmark
Selvom vi i Danmark ikke har en lovgivning om, at vinterdæk skal monteres, er der andre forhold, du må sørge for. Først og fremmest er det et krav, at du kører med fire identiske hjul. Det vil sige, at alle fire hjul enten er sommerhjul eller vinterhjul. Det er ikke lovligt at køre med en blanding. Undtagelsen findes i, at du gerne må køre med vinterdæk og helårsdæk, hvis de alle er M+S-mærket. Dog anbefaler vi ikke denne kombination, da det har betydning for din komfort og sikkerhed.
Du må ligeledes gerne køre med forskellige fabrikanter og mønstre på hjulene. Det anbefales dog heller ikke, da det også har betydning for din komfort og din sikkerhed.
Hvis du overvejer pigdæk, er disse tilladt i en begrænset periode. Fra 1. november til 15. april må du køre med pigdæk. Desuden skal pigdæk være monteret på alle fire hjul, hvis du vælger denne løsning.
Kend reglerne i udlandet
Skal du køre i udlandet i vinterperioden? Så er det en god idé at sætte dig ind i reglerne i det pågældende land. Flere lande har modsat Danmark krav om, at du skal køre med vinterdæk. Og nogle lande har krav til dækmønstret, hvor der eksempelvis kræves mere dækmønster, end vi er vant til.
Det er særligt i Europa og i de følgende lande, at der findes specielle krav:
- Sverige
- Norge
- Tyskland
- Frankrig
- Østrig
- Schweiz
Disse lande er alle populære destinationer, når det gælder skiferie. Og derfor er det en god idé at vide, hvordan du skal forberede dig på kørsel på udenlandske veje.
Årsagen til de særlige krav skyldes, at vintermånederne kan være hårde. Det kan være mere udfordrende og mere farligt at køre bil i disse måneder. Og derfor forsøger landene at gøre, hvad de kan, så risikoen for ulykker er lav.
Hvis du skal til et af de ovenstående lande, kan du her læse mere om de specielle krav. Du kan se, hvad du skal være opmærksom på, og hvad der anbefales.
Hjulskifte hos Falck
Står du pludselig i en akut situation, kan Falck være dit første kald. Før Falck kan hjælpe dig, må du have et abonnement. Ønsker du hjælp fra Falck, når du er ude på vejene, kan du tegne et abonnement hos Falck. Det hedder Falck Vejhjælp.
Falck Vejhjælp dækker eksempelvis udgifter til reparation, service og vedligeholdelse. Herunder indgår også hjulskifte, reparation af stenslag og bilsyn.
Hvis du vil være sikker på, at du får skiftet dine hjul, så tegn et abonnement hos Falck. Det koster dig ikke ekstra, når du først har tegnet vejhjælpsabonnementet.
Falck tilbyder to gange hjulskifte om året. Og det er det, som passer i forhold til sæson. Når du ønsker at skifte dine hjul, skal du blot bestille en tid. Det er nemt at gøre online, men du kan også køre hen til værkstedet.
Det er nemt, og du skal ikke selv tænke på, om det bliver udført korrekt. I løbet af kort tid vil du have din bil igen – og nu med nye hjul.
Som en ekstra service tilbyder Falck at opbevare dine hjul, indtil du skal bruge dem igen. Bor du i et almindeligt parcelhus, er der måske ikke meget plads. Derudover er du sikker på, at dine hjul bliver opbevaret korrekt.
Sådan opbevarer du bedst dine hjul
Når du har skiftet hjul, skal du opbevare dine hjul. Men det er ikke helt lige meget, hvordan du gør det. Du har to muligheder, når du skal opbevare dine hjul:
- Du kan opbevare dem hjemme hos dig selv.
- Du kan leje dig ind hos et dækhotel.
Du kan spare penge ved at holde hjulene hjemme hos dig selv, men det kræver også en del mere arbejde. Vælger du at have dækkene derhjemme, skal du være opmærksom på følgende.
Du opbevarer bedst dine dæk i et tørt, køligt og mørkt rum. Hvis temperaturen i rummet bliver højere end 25 grader eller lavere end nul grader, kan gummiet blive ødelagt. Det samme gør sig gældende, hvis fugtigheden er høj. Eller hvis dine dæk står i direkte solskin. Derfor bør du ikke vælge et haveskur eller et loft til opbevaring.
For at udføre den bedste vedligeholdelse bør du rengøre dine dæk, når du har skiftet hjul. Når de kommer til at ligge et halvt år, er det en god idé, at de ikke er beskidte. Derudover skal du også huske bolte, møtrikker og lignende – de skal også være rene.
Du kan læse mere om opbevaring og vedligeholdelse her.
Ti gode råd til hjulskifte
Måske du synes, der er flere ting, når det gælder hjulskifte, end du havde forestillet dig. Og det giver vi dig ret i. Som en opsamling får du her ti gode råd til hjulskifte.
- Skift dine dæk, så de matcher sæsonen.
- Bestil tid til hjulskifte med det samme, hvis du ikke selv kan.
- Sørg for det rette værktøj, hvis du kan selv.
- Husk at rengøre dine dæk, når de er skiftet.
- Undersøg mønsterdybden. Hvis dækket er slidt, så bestil nye med det samme.
- Efterspænd boltene efter 200 kilometers kørsel.
- Tjek dæktrykket.
- Opbevar dine dæk korrekt.
- Marker på dine dæk, hvor de har siddet.
- Er du i tvivl, så kontakt altid en fagperson.
Når du har ovenstående ti råd in mente, kan dit hjulskifte ikke gå galt. Særligt det tiende råd er vigtigt – der sker aldrig noget ved at spørge en gang mere.