Det er vigtigt, at bilerne på de danske veje lever op til visse sikkerheds- og miljømæssige krav. Af denne grund skal alle biler jævnligt til syn hele deres levetid igennem. Dog kan der være nogle uvisheder omkring hele processen, især hvis du er ny som bilejer. Læs med herunder og få besvaret de typiske spørgsmål:
Hvor tit skal min bil synes?
Almindelige personbiler og varebiler bliver indkaldt til syn fire år efter, at bilen første gang er blevet registreret. Herefter skal bilen synes jævnligt hvert andet år. Reglerne kan være anderledes for andre biler; er din bil f.eks. mere end 40 år gammel, kan den registreres som veteranbil og dermed nøjes med blot ét syn hvert ottende år. Der kan dog ske ændringer hos alle typer, og tidsintervallet kan blive forskudt, hvis bilen bliver synet mellem intervallerne f.eks. grundet ejerskifte. Heldigvis behøver du ikke selv at holde styr på tiden, men vil automatisk modtage en indkaldelse fra Trafikstyrelsen i din e-Boks, når det er ved at være tid til syn. Du skal dog selv sørge for at kontakte et autoværksted og arrangere en synstid.
Hvordan foregår et bilsyn?
Når din bil er til syn, er det ikke for at vurdere bilens almindelige stand eller værdi. Derimod er det for at kontrollere de færdselssikkerhedsmæssige forhold som f.eks. styreapparat, dæk, bremser, lys, reflekser, ridser i ruden osv. Det er også for at kontrollere de rent miljømæssige forhold som f.eks. røgudledning, oliespild, kulilte og støj. Normalvis tjekkes bilens stelnummer som det første, hvorfor det også er vigtigt, at det er læseligt. Hvis det er ved at ruste væk, kan du prøve at rense det med en stålbørste før synet. Det sidste som typisk sker er, at bilen prøvekøres af en af synsfolkene for at mærke, om der skulle være nogle defekter, som ikke blev opdaget under det visuelle syn. Afslutningsvist udarbejdes der en synsrapport, som bestemmer, hvorvidt bilen er godkendt og kan køre videre eller ej.
Hvad kan jeg selv gøre?
Det er altid træls, hvis bilen skal til omsyn eller i værste tilfælde et helt nyt syn. Heldigvis er der nogle ting, som du selv kan opdage og få fikset på forhånd, så du mindsker risikoen for omsyn. Du kan starte helt basalt med at tjekke hornet og lygterne — heriblandt bremse- og nummerpladelys — og sikre dig at de virker. Du kan måle dækkenes mønsterdybde, som skal være over 1,6 mm og ikke have synlige skader. Derudover kan du holde øje med, om nogle af advarselslamperne i instrumentbrættet lyser, når du kører. Sidst kan du også tjekke, om der er synligt oliespild fra motoren ved at se, om det drypper fra bilen.
Hvad hvis synet ikke godkendes?
Den 20. maj 2018 trådte det nye EU-syndirektiv i kraft med strammere regler, hvilket betyder, at flere biler fremover skal til omsyn. Hvis bilen blev stemplet som ’’betinget godkendt’’, kunne man tidligere blot køre videre fra synshallen og sørge for at få repareret fejlene. I kraft af den nye lovgivning vil fejl som tidligere klassificeredes som ’’betinget godkendt’’, nu stemples som ’’væsentlige fejl’’ og dermed påkræve et omsyn. Er du så uheldig at bilen ikke godkendes ved det periodiske syn, har du 33 dage til at få bilen omsynet. Dette behøver ikke at ske ved samme værksted, og hertil er det også vigtigt at pointere, at et omsyn oftest er flere hundrede kroner billigere end selve synet.
Guide: Min bil skal til syn